24 november 2016

Verslag: eerste makersbijeenkomst CTF 2017

Zaterdag 19 november was het zover: de officiële aftrap van het maakproces voor de makers van CTF 2017 vond plaats in Theaterhuis de Berenkuil. Het is de plek waar onze organisatie normaliter gewoon kantoor houdt, maar ’s Ochtends vroeg zette TG Matrose de foyer van De Berenkuil op stelten met hun voorstelling Koning Oeidipus (CTF 2016) als inspirerende warmmaker voor de kersverse makers. Het was de eerste keer dat deze nieuwe lichting elkaar de hand kon schudden en even diep in de ogen kon kijken, natuurlijk onder het mom ‘samen gaan we van dit festival een feest maken’. En daar bleef het niet bij! De eerste makersbijeenkomst staat bij het CTF namelijk altijd in het teken van kennismaking én praktische workshops. Allemaal in het kader van het Café Theater Fabriek-traject waar de makers aan deelnemen. We hadden het deze dag over PR en conceptverfijning.

Hiervoor kregen de makers workshops van Bo van Bommel (PR- en communicatie-expert, onder meer bij BuroBo, en Amsterdam Fringe Festival), Sander Janssens (schrijver en journalist, onder meer bij Volkskrant en Theaterkrant) en Alinde Hoeksma (artistiek leider CTF, dramaturg en beleidsmaker). Tijdens deze workshops in de theaterzaal werden de makers geprikkeld om na te denken over hun eigen stuk door de ogen van hun toekomstige toeschouwers. Daarbij horen vragen als: waarom doe je mee en wat wil je bereiken met je deelname aan het festival? Kun je je voorstelling in één zin aan de man brengen? Heb je achterban? Hoe creëer je achterban? Kortom: wat wil je communiceren en hoe ga je dat doen? Zo werden er ook zeer praktische tips uitgewisseld over hoe je bijvoorbeeld een persbericht opstelt en waar een goede PR-foto aan moet voldoen.

bo-makersbijeenkomst

Na de lunch vlogen de makers uiteen en werden alle kantoren en studio’s van De Berenkuil goed benut voor brainstormsessies over de inhoudelijke communicatie rondom de voorstellingen. Het artistieke team heeft dit jaar de programmering weer onderverdeeld in thematische keuzeroutes die voor het publiek van CTF 2017 als leidraad dienen tijdens het festivalweekend. Onder begeleiding werd er gepraat over hoe de voorstellingen zich tot hun eigen route verhouden, de concepten werden door de makers binnen de routes uitgewisseld en bevraagd. En er werden ook eerste opzetjes van PR-teksten besproken. Wij zien er naar uit deze enthousiaste groep makers snel weer terug te zien! Wie weet spotten jullie de makers binnenkort ook wel midden in een brainstormsessie of repetitie in hun ‘eigen’ cafés.