7 november 2017

Ontmoet de Café Theater Onderzoekers: Theatergroep Troubamour

Ieder jaar neemt het Café Theater Festival één artiest onder haar vleugels als huisgezelschap. Dit jaar neemt TG Troubamour die plek in en gaan zij een onderzoekstraject aan bij het onderzoeksplatform van het CTF: de Café Theater Fabriek.

TG Troubamour nestelde zich in 2014 voor het eerst in de programmering van het CTF met de voorstelling Kunt u ons volgen? In 2016 meldden ze zich opnieuw aan met Goed (be)doel(d), een geëngageerde montagevoorstelling die ze mochten spelen in Petit Café Rabarber. Ze wonnen er de publieksprijs mee. Hoe is het ze sindsdien vergaan en wat kunnen we de komende tijd van TG Troubamour als CTF-huisgezelschap verwachten?

Voor wie jullie nog niet kent: waar staat TG Troubamour voor? Wie zijn jullie?    
“Wij maken als Theatergroep Troubamour sinds 2012 theater in de openbare ruimte. TG Troubamour ontstond tijdens het spelen van onze eerste straattheatervoorstelling in Avignon. Met het geld dat we in de hoed ontvingen dronken we bier en hadden we een fenomenale vakantie. Inmiddels maken we locatietheater en schoolvoorstellingen en onderzoeken we onze plek binnen de theaterwereld. Onze missie is om theater en verbeelding bereikbaar te maken voor iedereen. We spelen het liefst voor een gevarieerd publiek; van cultuurliefhebbers tot toevallige voorbijgangers. Van puberende jongeren tot stamgasten in een bruin café. Theater is voor ons onlosmakelijk verbonden met de buitenwereld, met alles wat zich daar afspeelt. We spelen niet in de ‘zwarte doos’ omdat we theater maken zien als iets toevoegen of veranderen aan de werkelijkheid. We dagen ons publiek uit om letterlijk in beweging te komen en de grenzen van de theatercodes op te zoeken. Marrit Bausch en Ursel Braaksma zijn de twee kapiteins, maar wel op één schip. TG Troubamour is een bundeling van onze krachten: Marrit werkt vanuit beeld en beweging en Ursel start vanuit (repertoire)teksten en zorgt voor een maatschappijkritische toon in de voorstellingen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe hebben jullie je deelname aan het CTF 2014 en CTF 2016 ervaren? Wat heeft het jullie opgeleverd?
“Het CTF is echt een springplank en daarnaast een toffe manier om veel te spelen en nieuwe mensen te leren kennen. Zo koppelde het CTF ons aan Jorien Hutten, onze huidige zakelijk leider, en is voormalig CTF-programmeur Fabian Pikula nu onze dramaturg. Door het winnen van de Publieksprijs kregen wij de mogelijkheid om door te gaan met onze voorstelling Goed (be)doel(d). Deze voorstelling, inclusief interactief nagesprek, tourt inmiddels langs middelbare scholen. Het Café Theater Festival volgt ons sinds onze eerste voorstelling op het CTF in 2014 en helpt ons met onszelf op de kaart zetten als theatermakers.”

Wat betekent het voor jullie dat jullie dit jaar het huisgezelschap zijn van het CTF?
“Wij ervaren het als een grote eer om huisgezelschap te zijn. Op deze manier kunnen wij een grotere productie neerzetten en in samenwerking met het CTF een groter publiek bereiken. Het CTF biedt ons de mogelijkheid om theatraal onderzoek te doen in de wijk waardoor wij de verbinding tussen straattheater en locatietheater kunnen opzoeken.”

Wat kunnen jullie vertellen over de vorm van jullie traject en onderzoek bij de Café Theater Fabriek?
“We starten nu met theatraal vooronderzoek: wat gebeurt er allemaal in de wijk Lombok en Café Kopi Susu? We maken op basis van onze bevindingen een interdisciplinaire montagevoorstelling voor, over en met de wijk Lombok. Waar richt je je blik op in de drukke Kanaalstraat en de veelbesproken wijk Lombok? Cafe Kopi Susu is een hoekpand en biedt door haar twee grote ramen uitzicht op de levendige en drukke Kanaalstraat. Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Wie komen hier samen? Wie bleven hier alleen? Wie vonden elkaar? Wie maakten het uit? Wie gaf het op?
Theatergroep Troubamour gaat met vijf acteurs, drie wijkbewoners en alles wat langs fietst, rijdt en loopt een voorstelling maken die je een nieuwe kijk op de wijk biedt.”

TG Troubamour zal tot aan het festival blogs schrijven over hun maaktraject. Tijdens het CTF 2018 (van 1 tot 4 maart) zullen Marrit en Ursel in Cultureel Dagcafé Kopi Susu hun werk openstellen voor publiek.