23 november 2017

Interview oprichters CTF: ‘Het festival voelt nog steeds als een soort van kindje.’

De komende editie bestaat het CTF 15 jaar. Wat is uitgegroeid tot een vierdaags festival in 28 cafés, begon in 2004 met een enthousiaste kastelein en een ambitieuze groep theaterstudenten met wilde plannen. Bart Peeters, Jannet van Lange en Jenneke den Bol, drie van de oprichters van het CTF, kijken terug.

Het begin: theater naar de mensen toebrengen
Jenneke: In 2003 studeerden we Theaterwetenschap en met een paar studenten hadden we net een theatergroep opgericht.
Bart: Ik kwam in 2004 regelmatig in café De Potdeksel en leerde zo Fred Besselse kennen. Tijdens een van onze gesprekken kwam onze studie ter sprake en hij legde meteen de link met het Café Theater Festival. Dat was echt zijn kindje geweest in de jaren ‘80 en hij had daar hele fijne herinneringen aan. Hij vroeg aan me of ik geen zin had om het festival nieuw leven in te blazen. Ik stelde het idee voor aan onze pas opgerichte groep en iedereen was meteen enthousiast.
Jannet: Ik vond het concept van theater naar de mensen toebrengen een super idee. Ook omdat we dat met een club studiegenoten gingen doen en dat was supergezellig.
Jenneke: Een paar maanden later was de eerste editie een feit.

Het festival: samen pionieren, samen ontladen
Bart: We sprongen in het diepe, moesten veel opnieuw uitvinden. Dat was heel erg spannend en ook erg leuk. Het belangrijkste was dat we dit met z’n allen deden, er was saamhorigheid. Er is veel gelachen, er is veel gehuild, veel gedronken en veel kilometers door de stad gefietst.
Jenneke: Het mooiste aan de eerste jaren was het pionieren. We moesten het concept van theater in de kroeg echt verkopen: aan makers, kroegeigenaren, publiek maar ook aan subsidiënten en sponsors. We geloofden er echt in. En ieder jaar groeide het!
Jannet: Wat me het meest bijgebleven is dat tijdens de voorstelling de actrice aan een nietsvermoedende stamgast vroeg of hij haar even wilde vasthouden. Hij werd rood van ongemak en ongeloof. Maar deed het uiteindelijk wel. Een prachtig moment. Dichterbij kan theater misschien wel niet komen.
Bart: Sowieso de ontlading die vrijkomt tijdens zo’n festivalweekend. Als we geweldige voorstellingen zagen in volle kroegen, of bij de volgende voorstelling dezelfde mensen tegenkwamen als in het vorige café.

Verder groeien vanuit de basis
Jenneke: Ik heb meegewerkt van 2004 tot en met 2008. Na vijf jaar was het tijd voor een nieuw zakelijk leider. Het festival als ontwikkelplek voor jong talent was een uitgangspunt, ook voor de organisatie. Daarna zat ik nog een tijd in het bestuur.
Bart: Ik ben vanaf de heroprichting in 2004 tot en met 2008 betrokken geweest. Inmiddels is er zeker veel veranderd. Helaas kan ik niet altijd meer het CTF bijwonen, maar de keren dat ik er was, was het zo verbazingwekkend druk dat ik een aantal cafés niet meer in kwam. Daarnaast is de hele organisatie een stuk professioneler geworden. Ik vind dat heel leuk om te zien. Het voelt nog steeds als een soort van kindje, wat we hebben leren lopen en nu op eigen benen staat. Het is nu een volwassen festival dat een vaste plek binnen de festivalwereld heeft veroverd.
Jannet: Het CTF is uitgegroeid van een festival gericht op de bezoeker naar een makersfestival. Daarin is echt een verschuiving gekomen vind ik. Dat past heel erg bij de sector nu en is een belangrijke plek voor uitproberen geworden. En voor het scouten van jong talent. Dat was in de beginjaren – ik werkte mee tot 2008 en zat daarna in het bestuur tot en met 2013 – helemaal geen issue. Luxere tijden eigenlijk.
Jenneke: Het festival heeft zich inmiddels gevestigd en een plek ingenomen in het culturele bestel van Utrecht. In basis is het concept nog steeds hetzelfde als toen en dat is iets waar ik heel trots op ben.

Toekomstadvies: blijf trouw aan het festival en maak plezier
Bart: Wat ik wil meegeven aan de huidige organisatie is dat ze moeten genieten van alles wat ze doen. Het zal soms tegenzitten en soms moet je vloeken, maar besef vooral met wat voor moois je bezig bent. Een uniek festival dat z’n plekje heeft verdiend, in Utrecht maar ook daarbuiten. Ik werk nu op de afdeling marketing & communicatie bij Het Zuidelijk Toneel in Tilburg, waar het CTF nu ook voor het eerst georganiseerd wordt. Erg leuk.
Jenneke: Blijf trouw aan het een podium willen bieden aan talentvolle mensen op een plek weg van het pluche. En met een biertje in de hand. Hou het laagdrempelig zonder in te boeten op kwaliteit.
Jannet: Blijf bij het concept, dat werkt het beste! En maak veel plezier. Ik vind het CTF bij uitstek een plek waar iedereen: publiek, organisatie, makers, vrijwilligers, kasteleins heel veel ongedwongen en vrij plezier kunnen hebben. Superbelangrijk!