27 november 2017

Interview: jubileumartiesten Anne & Lisa en CTF-coach Jasper Smit

Voor het 15-jarig jubileum van het Café Theater Festival coachen succesvolle makers van vorige edities de lichting van het CTF 2018. Voor dit speciale jubileumprogramma zijn vijf van de veelbelovende nieuwe artiesten uitgekozen. Die stellen we in het bijzonder graag stuk voor stuk aan jullie voor! We beginnen met het fysieke kleinkunstduo Anne & Lisa dat gecoacht zal worden door Jasper Smit.


Jubileumartiesten: ANNE & LISA

Wie zijn jullie?
Anne van der Lelie en Lisa van Schagen. We leerden elkaar kennen op de Dutch Academy of Performing Arts, waar we samen afstudeerden met een zelfgemaakte cabaretvoorstelling. Die samenwerking smaakte naar meer en we wilden ons duoschap verder onderzoeken en vonden daarvoor onze plek op de Koningstheateracademie in Den Bosch. In juni 2017 studeerden wij daar af met onze voorstelling WELTSCHMERZ.

Wat waren jullie eerste gedachten toen jullie werden benaderd voor het jubileumprogramma?
We zagen het als een uitstekende kans om ons makerschap een boost te geven en als beeldende makers leek het ons een uitdaging om in een café theater te maken.

Wat vinden jullie van de artiest door wie jullie gecoacht worden?
We kenden Jasper vantevoren niet. Maar aan de telefoon klikte het goed en waren we erg benieuwd naar een eventuele samenwerking. Zijn ideeën spraken ons aan en we besloten er maar gewoon in te duiken.

Wat verwachten jullie van dit CTF-traject?
Dat we ons materiaal op een andere manier leren kennen, en nieuw materiaal op de locatie zullen maken en ontdekken.

Wat kan het publiek verwachten van jullie voorstelling op het CTF 2018?
In de voorstelling WELTSCHMERZ doorgronden wij personages die niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werden uitgedeeld. Met snelle sketches en absurde situaties, waar iedereen zijn vraagtekens bij zet, geven wij op humoristische en muzikale wijze een ode aan de onvolmaaktheid van de wereld. WELTSCHMERZ is overal, het is de pijn die ons mens maakt met humor als enige zetpil.


Jubileumcoach: JASPER SMIT

Wie ben je? 
Kleinkunstenaar en cabaretier Jasper Smit! Als helft van cabaretduo Olaf en Jasper wonnen we ooit het festival en sindsdien word ik er bijna elk jaar een beetje bij betrokken. Zo zat ik een jaar in de jury, en vorig jaar mocht ik De Staat van het Theater uitspreken met Elke Vierveijzer tijdens de opening van het festival. Zo tof!

Wat waren je eerste gedachten toen je werd benaderd als CTF-jubileumcoach? 
“Oh nee ik ken niemand!”. Ik ben bijna veertig en de artiesten om me heen ook! CTF is voor echt een fantastisch festival voor jonge makers, ik twijfelde nogal of ik een artiest kon vinden die het festival eer aan doet én die er zelf net zo veel aan kan hebben als ik heb gehad. Gelukkig vond ik er niet één maar twee!

Hoe kijk je terug op je eigen ervaring als jonge maker bij het CTF?
Ik speelde 2007 en 2008  op het festival, eerst in De Potdeksel (van die lieve Fred die onlangs is overleden) en ook in eetcafé Roos op de Twijnstraat (dat bestaat al lang niet meer). Het CTF heeft de afgelopen tien jaar een heel gave artistieke koerst gevoerd: écht locatietheater en écht hoge artistieke kwaliteit. Ik volg het met heel veel plezier en ik denk elk jaar weer: met die voorstelling van ons uit 2007 waren we nu nooit door de selectie gekomen. Het lijkt wel of het CTF en ik samen volwassen zijn geworden. En ondertussen heb ik door het festival zóveel toffe mensen ontmoet en zó veel schitterend theater gezien; ik had geen voorstelling willen missen.

Wat vind je van de artiesten die je gaat coachen?  
Anne & Lisa maken het soort cabaret dat ik wilde maken voordat ik er achter kwam dat ik daar helemaal niet goed in was. Ze durven het publiek het bos in te sturen, helemaal kapot te gaan en pijnlijkheid en flauwheid te combineren. Het is gevaarlijk om naar te kijken én supervermakelijk. Lisa en Anne zijn jong op alle goeie manieren: ze lopen over van ideeën, goede zin en plotselinge wendingen. Ze zijn heel hard aan het zoeken naar wat ze op het podium kunnen, wie ze zelf willen zijn en ze prikken zichzelf waar het pijn doet. Dat is geweldig om te zien.

Op welke manier ben je van plan hen te coachen? 
Ze hebben samen zoveel goede plannen; ik gooi vooral een paar keer mijn blije energie erbij, en dan kijken we wat er gebeurt! Ik ga met ze mee naar de locatie, ik bezoek repetities, en als ze willen, geef ik wat minieme zetjes zodat hun ideeën nóg beter overkomen bij het publiek.

 

Fotografie: Hans Dunlop