Info over

FAQ voor theatermakers

Aanmelding en selectieprocedure voor het Café Theater Festival

Veelgestelde vragen/FAQ voor theatermakers

Vragen over de CTF inschrijving

I’m not Dutch, can I send in an application form?
Yes, there is an English application form available. Everything you need to know is on it. 

Van wanneer tot wanneer kan ik mijn concept insturen?
De aanmeldperiode voor het CTF 2018 opent op 1 september 2018. Buiten deze periode kun je je niet aanmelden, maar we scouten wel het hele jaar door. Je kunt ons altijd uitnodigen voor een voorstelling via programmering@cafetheaterfestival.nl.

Hoe verloopt de selectieprocedure?
Tijdens de aanmeldperiode kun je via de website je concept bij ons indienen. Ons programmateam zal vervolgens alle concepten lezen, om te selecteren welke groepen er op selectiegesprek mogen komen. Deze selectiegesprekken vinden plaats in oktober. Na deze gesprekken bepalen de programmeurs welke makers/groepen er een voorstelling mogen maken voor het festival. De bekendmaking hiervan volgt eind oktober.

Mijn concept is al eens uitgevoerd, maar nu wil ik dat voor het CTF doen. Mag dat?
Een bestaande voorstelling kan nooit een op een gekopieerd worden naar het café, daar is de plek te dwingend voor en bovendien zou je daarmee veel kansen in de ruimte laten liggen. Dus indien je je CTF-voorstelling baseert op bestaand werk, dien je goed na te denken wat de transformatie naar het café betekent.

Voordat ik me inschrijf wil ik graag een CTF-programmeur uitnodigen om naar een andere voorstelling van me te komen kijken. Kan dat?
Ja, graag zelfs. Nodig ons uit via programmering@cafetheaterfestival.nl!

Ik heb wel een concept maar mijn team is nog niet compleet op het moment van aanmelden. Is dat erg?
Het liefst zien we het gehele team wel verschijnen bij het selectiegesprek. Mocht het team nog niet compleet zijn, horen we graag met welke mensen je verwacht te gaan werken. Spelen in een kroeg vereist krachtige performers en een regisseur/choreograaf die goed op locatie kan werken, daarom zijn de deelnemende makers/spelers een belangrijk selectiecriterium.

Uit hoeveel mensen mag mijn team maximaal bestaan?
Een theatergroep bestaat uit maximaal 8 personen. Dit in verband met het ‘te gast zijn’ in een café.

Ik heb meerdere concepten. Mag ik mij meerdere keren aanmelden?
Het heeft onze voorkeur dat je kiest voor één concept.

Is het nodig dat ik een achtergrond in het theater of dans heb of een vakschool heb gevolgd om deel te nemen aan het CTF?
Een gevolgde vakopleiding is een pre maar geen vereiste. Wel verwachten we dat je op een professionele manier met theatermaken bezig bent. We programmeren geen amateurgezelschappen of –verenigingen.

Welke genres programmeert het CTF?
Alle genres zijn welkom: van mime tot kleinkunst, van teksttoneel tot dans; zo lang je je maar actief verhoudt tot het café. Het enige genre dat we niet programmeren is improvisatietheater.

Mag de voorstelling in een andere taal dan Nederlands zijn?
De voorstelling mag Nederlandstalig, zonder taal of ‘language no problem’ zijn. Anderstalige woorden of zinnen zijn toegestaan, mits Nederlandstalig publiek de voorstelling kan begrijpen. Gebruik je creativiteit; we hebben al eens een succesvolle Russisch-jabber voorstelling gehad.

Hoe wordt bepaald in welk café mijn voorstelling komt te staan?
Het programmateam bepaalt welke theatermaker of -groep waar komt te staan.

Hoe lang moet de voorstelling duren?
Je voorstelling moet minimaal 15 en maximaal 30 minuten duren.

Ik ben niet beschikbaar op de dagen van de selectiegesprekken. Is dat erg?
Als je nu al weet dat je op geen enkele dag van de selectiegesprekken aanwezig kunt zijn, geef dat dan aan op je aanmeldformulier. Dit kan een probleem zijn voor jouw deelname. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland zit en wel kunt skypen, is dit een mogelijke oplossing.

Vragen over  de Café Theater Fabriek

Wat is de Café Theater Fabriek?
In aanloop naar het festival neem je deel aan de Café Theater Fabriek, een programma gericht op theater in de publieke ruimte. In dit traject onderzoek en ontwikkel je jouw signatuur en vaardigheden voor deze specifieke manier van theater maken. Daarnaast krijg je praktische hulp en tips om tijdens en na het CTF te gebruiken. Het CTF biedt op deze manier een springplank aan beginnende theater- en dansmakers.

Wat houdt de artistieke begeleiding die ik van het CTF krijg in?
Je krijgt persoonlijke coaching op maat van het CTF. Deze coaching is bedoeld om jouw concept en artistieke signatuur verder te ontwikkelen, is locatiegericht en indien gewenst ook dramaturgisch. Daarnaast biedt het CTF met de Café Theater Fabriek workshops aan die door onszelf of door externe workshopleiders gegeven worden. Tot slot zijn er makers die eerder op het CTF speelden, die we desgewenst aan je kunnen koppelen voor verder advies en begeleiding tijdens je maakproces.

Kan het CTF mij in contact brengen met pers en professionals?
Voorafgaand aan het festival presenteer je via een theatrale preview jouw voorstelling voor een zaal programmeurs. In de zaal zitten zo’n 100 professionals van festivals, theaters, fondsen en castingbureaus om jou te scouten. Verder geven we in de Café Theater Fabriek tips om zelf je netwerk uit te breiden en de juiste contacten te leggen. Zo brengen we je in contact met jonge zakelijk leiders die je mogelijk kunnen ondersteunen.

Praktische vragen

Wanneer is de repetitieperiode?
Vanaf het moment dat je geselecteerd bent om mee te doen aan het CTF tot aan het festivalweekend ben je vrij om je repetities zelf in te plannen.

Kan ik de voorstelling in het café waar ik zal spelen repeteren?
Snel nadat je geselecteerd bent voor deelname regelen wij een kennismaking met jouw café. Je ontmoet dan je contactpersoon van het café om daar vervolgens zelf afspraken mee te maken. Je dient meerdere malen in het café te repeteren om je voorstelling echt in de ruimte te laten werken. De afspraak is dat je minimaal 3 keer in het café mag repeteren, buiten de openingstijden om.

Ik ben niet beschikbaar op een dag of dagdeel van het festival. Is dat erg?
Je dient op alle aangegeven data (try-outs en festival) beschikbaar te zijn.

Kan het CTF voor mij techniek regelen?
Je maakt gebruik van de technische mogelijkheden die het café biedt. Doorgaans is dit beperkt tot een audio-installatie en simpele caféverlichting. Indien het CTF dit noodzakelijk acht voor de voorstelling wordt er aanvullende techniek geregeld.