Info over

Café Theater Fabriek

De Café Theater Fabriek is het onderzoeksplatform van het Café Theater Festival, waar theatermakers en -professionals zich kunnen ontwikkelen op het gebied van podiumkunsten in de publieke ruimte. We willen theater laten infiltreren in het dagelijks leven en scharen ons achter Rutger Wolfson, die in de Theatermaker van december 2015 aangeeft: “Theater zou zich minder moeten bezighouden met het spel met eigen regels en persoonlijke interpretaties van klassiek repertoire. Theater moet opnieuw bedenken wat het in deze tijd is of zou kunnen zijn – en waar het is of zou kunnen zijn.”

De Café Theater Fabriek heeft als doel om CTF-makers te begeleiden in het ontwikkelen van een sterke cafévoorstelling en hun een springplank te bieden. We hopen makers ook na het CTF te stimuleren om zich te blijven bewegen binnen het theaterveld in de publieke ruimte.

De Café Theater Fabriek bestaat uit:

  • Dramaturgische begeleiding op locatie;
  • Workshopdagen;
  • Prof-meeting waar de makers zich presenteren aan programmeurs;
  • Vakjuryprijs en een publieksprijs, waar nieuwe speelplekken en coaching aan verbonden zijn;
  • Matchmaking tussen makers en zakelijk leiders of productieleiders;
  • Langdurige aandacht voor nieuwe voorstellingen en projecten van ‘onze’ makers via onze site en social media;
  • Natuurlijk de speelplekken op het CTF zelf, waar makers de kans krijgen met een breed palet bezoekers een relatie en daarmee een onderzoek aan te gaan;
  • Maandelijks Anti Kater Theater, waar makers voor en met een publiek nieuw materiaal kunnen uitproberen;
  • Aan één theatergroep per jaar bieden we een intensiever traject waarin ze onder onze vleugels een artistiek onderzoek uitvoeren in een buitenwijk van Utrecht, resulterend in een cafévoorstelling in die wijk.

Sander Janssens (winnaar vakjuryprijs CTF 2014):

“Ik ben zeer aangenaam verrast door de hoge professionaliteit en meerwaarde als het gaat om de ‘springplankfunctie’ van het CTF. Er zijn wel meer festivals die daar zo op inzetten, maar waar het uiteindelijk toch neerkomt op: je wint een prijs en je mag nog een keer ergens spelen. Hier hoef je geen prijs te winnen om echt opgemerkt te worden door programmeurs. Ik vind echt dat jullie dat heel goed geregeld hebben.”

Lees hier meer over de visie van artistiek directeur Alinde Hoeksma op de Café Theater Fabriek